Frissítve: 2013.04.14

1.000.000 Ft 20 évre havi 8.765 Ft
5.000.000 Ft 20 évre havi 41.927 Ft
10.000.000 Ft 20 évre havi 80.126 Ft
15.000.000 Ft 20 évre havi 121.765 Ft
20.000.000 Ft 20 évre havi 158.236 Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!Lakáshitel kérdések

Utolsó frissítés: 2017-03-28
 

A leggyakrabban feltett lakáshitel kérdések

nem kapott választ?

Ide kattintva Ön is kérdezhet!


Mennyi a minimálisan elvárt önerő? LAKÁSHITEL 0% ÖNERŐVEl?

A 2010 márciusi hiteltörvénynek megfelelően az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 75%-a finanszírozható, így lakáshitel esetén a minimális elvárt önerő 25%!

Mire használható a lakáshitel kalkulátor?

A lakáshitel kalkulátor a piacon elérhető lakásvásárlási konstrukciók összehasonlításában nyújthat támpontot. A hitelösszeg és a futamidő megadása után a kalkulátor kiszámítja a legkedvezőbb lakáshitel THM-et valamit a várható havi törlesztőt. A lakáshitel összehasonlítás ezen formája azonban csak tájékoztató jellegű, a pontos THM-et és törlesztőt minden esetben a majdani hitelszerződés tartalmazza!

Lakáshitel jövedelemigazolás nélkül?

Szintén a válság következtében megszűnő lehetőség akár csak a 0% önerő. A bankok 2010 első negyedévétől kezdve szigorították jövedelemvizsgálati módszereiket, ennek köszönhetően megnőtt az elvárt havi összjövedelem, a legtöbb bank a lakáshitel havi törlesztőjének minimum háromszorosával megegyező jövedelmet várnak el az igénylő(k)től összesen!

Milyen állami támogatást vehetek igénybe lakásvásárláskor?

2017-ben a szocpolt és az Otthonteremtő hiteleket vehetjük igénybe lakásvásárláskor. További részletekért kérje díjmentes ajánlatunkat!

Melyek a legfőbb kockázatok?

A lakáshitel felvétele előtt a 2 legfontosabb kockázat az elutasításból és a nem megfelelő lakáshitel konstrukcióból adódó esetenként súlyos anyagi károk. Az előbbi a foglaló vagy akár az ügyvédi munkadíj elvesztését, az utóbbi az indokolatlanul magas törlesztőrészlet miatti havi szintű több ezer vagy akár tízezer forintos veszteséget jelenti. A forint alapú lakáshitel felvétele után a kamatkockázattal is számolnunk kell, amely kamatperiódus váltásnál áll fennt. A kamatperiódus az az időszak amely alatt a hitelkamat nem változik, mértékét a szerződéskötéskor választhatja meg az ügyfél! A kockázatok minimálisra szorítása érdekében érdemes szakemberek segítségét kikérni lakáshitel igánylése előtt!

Mi a lakáshitel igénylésének folyamata?

Hitelkalkulátorunk segítségével Ön kiszámolja lakáshitele várható havi törlesztőjét, ezt követően hiteligényére vonatkozó és néhány fontosabb adatai megadásával ajánlatot kér tőlünk. Mi felvesszük Önnel a kapcsolatot, személyes tájékoztatást adunk a legjobb lehetőségről, költségekről, a törlesztőről, a várható kockázatokról és az apróbetűs részekről. Ezt követően megrendeljük az értékbecslést és összeállítjuk a hitelkérelmet. Igény esetén jogi asszisztenciát biztosítunk az adásvételi szerződés megfogalmazásához. valamint segítünk a szükséges dokumentumok beszerzésében. A kész hitelkérelmet, a személyes dokumentumokkal és az értékbecslés eredményével együtt leadjuk a kiválaszott bankhoz, az elbírálásig pedig megkötjük a kötelező lakásbiztosítást és pótoljuk az esetleges hiánypótlásokat. A pozitív döntés után teljesítjük az opcionális folyósítási feltételeket, valamint a hiteligénylési folyamatok során és a folyósítás után is teljes körűen képviseljük Önt és barátként egy életen át számíthat szakmai támogatásunkra!

Melyek a lakáshitel igénylés költségei?

A lakáshitel felvétele során számos kezdeti költséggel kell számolnunk, amelyek esetében bankonként lehetnek eltérések, ezért az alábbi tételek csak hozzávetőleges értékeket tartalmaznak:

 • Tulajdoni lap díja: Beszerezhető az illetékes földhivatalban, vagy lekérhető Internetről is a TakarNet rendszeren keresztül az ügyfél vagy a bank által, költsége körülbelül 3500 Ft.
 • Térképmásolat díja: Szintén földhivatalon vagy TakarNeten keresztül megszerezhető dokumentum, a beszerzés díja hozzávetőlegesen: 5000 Ft.
 • Értékbecslési díj: A bank által megbízott értékbecslő szakember munkadíja, amelynek mértéke általában 30.000 Ft környékén mozog. Legtöbbször a helyszínen fizetendő számla ellenében, vagy előzetesen csekken / átutalással, de némely pénzintézet bizonyos akciók keretében hajlandó átvállalni az Ügyféltől.
 • Földhivatali ügyintézés / jelzálog bejegyzés díja: A fedezetként felajánlott Ingatlan(ok)ra a bank jelzálogjogot terjeszt ki a földhivatalnál, amelynek a díja egységesen 12.000 Ft Ingatlanonként.
 • Közjegyzői díj: A hitelszerződést közjegyző által kell hitelesíteni és okiratba foglalni, amelynek költsége szintén az Ügyfelet terheli. Ez tartalmazza a közjegyző munkadíját, a költségátalányt, a készkiadások és másolatok díját. Ezeknek a díjaknak a tételes mértékét IM rendelet, valamint a Magyar Országos Közjegyzői Kamara iránymutatása határozza meg, de leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy körülbelül a felvett hitel 0,5-1%-a körül mozog a fizetendő összeg.
 • Folyósítási jutalék / rendelkezésre tartási díj / hitelkeret beállítási jutalék,/ átutalási díj vagy szerződéskötési díj: Banktól függ az elnevezés és a mértéke is pénzintézetenként változó: A folyósított hitelösszeg 0,5 - 1,5%-áig terjedhet, illetve van olyan bank ahol fix összegben van meghatározva. Néhány pénzintézetnél lehetőség van ezt belefoglaltatni a hitelösszegbe.
 • Hitelbírálati díj: Az Ügyfél hitelképességének vizsgálatáért a banknak fizetendő munkadíj. Mértéke vagy fix összegben van kifejezve, vagy a hitelösszeg 1%-a körül mozog, de a legtöbb esetben ezt elengedik a bankok!
 • Ügyvédi munkadíj: A hitelszerződés megfogalmazásáért az ügyvédnek fizetett díj, mértéke bankonként / ügyvédenként változó, de jellemzően a folyósított összeg 1-1,5%-a.
 • Adásvételi szerződés díja: Szintén ügyvédi munkadíj, de ez az a költség, amin a legtöbbet lehet spórolni, ha az ember megfelelő emberhez fordul! Cégünk a jogi asszisztencia keretében saját ügyvéddel áll az Ön rendelkezésére!
 • Lakásvásárlási Illeték: Ingatlan vásárlás esetén a vételáron felül az állam felé illetékfizetési kötelezettség terheli a vevőt, melynek mértéke: Használt lakás esetén: 4 millió forintig a vételár 2%-a, a 4 millió forinti feletti rész után pedig a 6%, Új lakás esetén pedig 15 millió forintig 0% azaz illetékmentes, a 15 millió forint feletti rész után 6% (amennyiben a 30 millió forintot nem haladja meg!)

Lakáshitel minimálbérrel?

Néhány bank kínálatában még elérhető az a konstrukció, ahol elég a minimálbért igazolni, a maradék jövedelmet pedig a bank vélelmezi statisztikai és egyéb adatok alapján, azonban általánosságban elmondható, hogy ez a konstrukció nehezen elérhető és jóval drágább mint a jövedelemigazolás melletti lakáshitel igénylés!

Lehetséges e a lakáshitel futamidő előtti törlesztése?

Természetesen lehetséges a hitelt idő előtt befizetni, ezt azonban nem tehetjük meg büntetés nélkül, hiszen ilyen esetben a bank több hónapnyi / évnyi előre kalkulált kamattól esik el. Az előtörlesztési díj mértéke bankonként eltérő, illetve a befizetendő hitelösszeg után kell fizetni annak bizonyos százalékában meghatározva. A 2010. március 1-je után megkötött szerződések esetében az előtörlesztési díj törvényileg meghatározott maximuma jelzáloglevéllel támogatott hitelek esetében 2,5%, minden egyéb jelzáloghitel esetében pedig 2%

Mekkora összegű lakáshitelt vehetek fel maximum?

A maximálisan felvehető hitelösszeget minden esetben két tényező együttese határozza meg:

 1. Az ingatlan értéke a bank számára és az önerő aránya.
 2. A hitelügyletben szereplők összjövedelme.

Az Ingatlan felbecsült értékéből a bank meghatároz egy maximális fedezeti limitet, magyarán azt, hogy a becsült érték hány százalékát hajlandó meghitelezni.Ez törvényileg maximum a forgalmi érték 75%-a tehát minimálisan 25% önerő igazolása szükséges. Ez az arány fogja megadni az elérhető legmagasabb hitelösszeget, melynek százalékos értéke bankonként és ingatlan típusonként eltérő lehet. A ténylegesen felvehető maximum hitelösszeg kihasználásához azonban elégséges igazolható összjövedelem is szükséges, amely általában a várható lakáshitel törlesztőjének a minimum háromszorosa!

Mekkora lehet a lakáshitel maximális futamideje?

A lakásvásárlási hitel maximális futamidejét a minden bank a hitelfelvevő(k) életkorához viszonyítja. A futamidő lejáratakor az igénylő általában nem lehet idősebb, mint 65, 70, ritkább esetben 75 év, valamint az, hogy több szereplő esetén a fiatalabbat vagy az idősebbet veszi számításba a bank, szintén pénzintézetenként eltérő lehet.

Milyen dokumentumok szükségesek lakáshitel igényléshez?

Az ingatlan(ok)ra vonatkozóan: Térképmásolat, Helyszíni alaprajz (családi ház esetén), Adásvételi szerződés, az ügylet szereplőkre vonatkozóan pedig: Személyi igazolványok- és lakcím kártyák másolatai, Bankszámlakivonatok (utolsó 3-6 havi), Munkáltatói Igazolás(ok) (Vállalkozó esetén APEH jövedelemigazolás(ok)) illetve a Fennálló tartozások igazolása.

Forint vagy Deviza?

2017-ben a lakáshitel törvény változásának köszönhetően lakásvásárlási hitel már csak kizárólag forint alapon igényelhető!

Mi az a türelmi idős lakáshitel?

Néhány hitelkonstrukció esetében lehetőség van türelmi időt igényelni, amelynek hossza bankonként változó. A türelmi idő az a periódus, amíg az ügyfél csak a kamatokat fizeti, ez által egy alacsonyabb kezdő részlettel indul neki a hiteltörlesztésnek. Amint az időszak lejár, a törlesztő részletbe bele kerül a hitel tőkerészének hátralévő futamidőre elosztott része is, így drasztikusan megugrik a havonta fizetendő összeg. Általában azoknak éri meg türelmi idővel számolni, akik átmeneti fizetési nehézségekkel küzdenek, de biztosan tudják, hogy a jövedelmük a jövőben növekedni fog.

BAR listával kapok e hitelt?

Néhány magyar bank esetében megoldható, hogy passzív BAR-os ügyfelek is igényeljenek náluk hitelt, de az aktív BAR mindenhol kizáró ok!

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kapcsolódó bejegyzések:

Cafeteria másképp: Fizesse a cége a lakáshitelét!

Utolsó módosítás: 2015.01.27.

2015-ben egy olyan lehetőség áll Ön előtt, mint eddig még soha. Választhatja béren kívüli juttatásként, hogy munkáltatója fizesse az Ön lakáshitelének a törlsztését. Olvassa el cikkünket, hogy minden részletet pontosan megismerjen!


Hozzászólás (0)

Diákhitel - Okos dolog már az iskolában hitelfelvételre nevelni a jövő nemzedékét?

Utolsó módosítás: 2012.05.14.

Számoljuk ki együtt, hogy milyen következményekkel is jár ha valaki felveszi a diákhitelt és mire kell számítani akkor, amikor majd el kell kezdenie visszatörleszteni azt!


Hozzászólás (0)

Lakáshitel kalkulátor 2017

Utolsó módosítás: 2011.09.15.

Lakáshitel kalkulátorunk 18 bank lakáshitel ajánlatát hasonlítja össze, Önnek nincsen más dolga mint a felvenni kívánt hitelösszeg, valamint a futamidő megadása után a Számítás gombra kattintani! A lakáshitel kalkulátor a legtöbb weboldalon található számolóval ellentétben nem egyetlen referencia-, hanem dinamikus THM-mel számol annak érdekében, hogy Ön a valósághoz lehető legközelebb álló adatokat kapja. A hitelkalkuláció után Önnek néhány kattintással lehetősége van tőlünk ajánlatot kérni! Az adatai megadása után kollégáink 1 munkanapon felveszik Önnel a kapcsolatot!


Hozzászólás (1)

Lakáshitel önerő nélkül

Utolsó módosítás: 2011.09.15.

A válság előtt kiemelkedően népszerű önerő nélküli, azaz 100%-ban finanszírozott lakáshitelek mára teljesen eltűntek a  piacról! Minden kereskedelmi bank törvényileg megszigorította hitelezési szabályait, ennek értelmében pedig a minimálisan elvárt lakáshitel önerő 25%-ra változott, azaz az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 75%-a finanszírozható lakáshitelből! Lakáshitel önerő nélkül a legritkább esetben néhány kereskedelmi banknál még igényelhető, de csak nagyon szigorú feltételek mellett. Ilyen esetben a bank pótingatlan bevonását, valamint kiemelkedően magas jövedelem igazolását írja elő a hitelfelvevőnek!

 

Hozzászólás (1)

Lakáshitel összehasonlítás

Utolsó módosítás: 2011.09.15.

A megfelelő lakáshitel kiválasztásával, rengeteg időt, pénzt és fáradságot takaríthatunk meg, ugyanakkor mivel egy több tíz évig tartó szerződést írunk alá, a lakásvásárlási hitel mindenki számára egy nagyon komoly elkötelezettséget is jelent. Érdemes tehát körültekintően eljárni a konkrét lakáshitel, valamint az ügyintézésben segítséget nyújtó hiteliroda kiválasztásánál, ha ugyanis "reflexből" a hozzánk legközelebb lévő, vagy a barátunk által javasolt bankot választjuk ki, előfordulhat, hogy súlyos pénzeket bukunk el.


Hozzászólás (0)

Lakáshitel BAR listásoknak

Utolsó módosítás: 2011.09.15.

 

BAR vagy KHR listára minimálbért meghaladó összegű és legalább 3 hónapja fennálló tartozással lehet felkerülni. Ha előfordul az a szerencsétlen eset, hogy valaki BAR listára kerül, az elsődleges és legfontosabb feladat, hogy minél előbb rendezze a tartozását! AKtív BAR listás státusszal, azaz még nem rendezett tartozással, ugyanis egyetlen magyar bank sem ad semmilyen hitelt a hozzá forduló ügyfélnek. Ez teljesen érthető dolog, hiszen ha valaki kérne Öntől kölcsön, de Ön tudná, hogy az illető másnak még tartozik, valószínűleg Ön is megtagadná a kölcsönt.


Hozzászólás (1)

Lakáshitel igénylésének feltételei 2011

Utolsó módosítás: 2011.09.15.

A válság hatására 2011-ben a teljes hazai jelzáloghitelezés drasztikusan megszigorodott, ezért ha Ön a közeljövőben lakás vásárlását tervezi, akkor nem árt ha tizstába van az alábbi dolgokkal...


Hozzászólás (9)