Frissítve: 2013.04.14

1.000.000 Ft 20 évre havi 8.765 Ft
5.000.000 Ft 20 évre havi 41.927 Ft
10.000.000 Ft 20 évre havi 80.126 Ft
15.000.000 Ft 20 évre havi 121.765 Ft
20.000.000 Ft 20 évre havi 158.236 Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

PÉNZÜGYI BEJEGYZÉSEK

Néhány percben, tömören.
 

Diákhitel - Okos dolog már az iskolában hitelfelvételre nevelni a jövő nemzedékét?

Utolsó módosítás: 2012.05.14.

„Azok a nappali tagozatos diákok, akik 2012. május 15.-ig leadják a hiteligénylésüket, már június közepén hozzájuthatnak a kért kölcsönösszeghez. A Diákhitel hitelbírálat nélkül felvehető sőt akár online is igényelhető hitelt jelent. A maximálisan felvehető hitelösszeg pedig szemeszterenként államilag finanszírozott képzésben résztvevőknek 200 ezer, költségtérítéses hallgatóknak pedig 250 ezer forint”

A diákhitelről azt hiszem mindenki hallott már, sőt a legtöbben talán éltek is ezzel a lehetőséggel, a statisztikák szerint ugyanis 2001 óta, azaz 11 év leforgása alatt több mint 320 ezer diák igényelte ezt a fajta kölcsönt. A diákhitelt, mint a neve is mutatja a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára hozták létre, pontosabban azért, hogy azok számára is lehetővé tegyék a felsőoktatási képzést akik esetleg ezt nem feltétlenül engedhetnék meg maguknak. Szemeszterenként ez a 250.000 Ft ugyanis némi kiegészítéssel már a jobb egyetemek „menőbb” szakjainak finanszírozására is elegendő, amely komoly segítséget jelenthet a hallgatók pályakezdésében.

Mire költik a diákhitelt valójában?

A diákhitel tehát egy kézenfekvő lehetőség lenne a karrierépítés kezdeti szakaszában, abban az esetben ha az összeget a hallgatók valóban a tandíjra költenék. Mivel azonban a hitelezési feltételek nem tartalmaznak ilyen irányú megkötést, pusztán ajánlást, a diákhitel az esetek legkevesebb részében hasznosul csak arra a célra, amelyért eredetileg létre lett hozva. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős hányadban igénylik azt olyan hallgatók is akik nem lennének rászorulva, hanem csak a diákélet megkönnyítésére, vagy utazásra, fogyasztási cikkre és rövidtávon hasznosuló eszközökre költik el az igényelt pénzt. Ennél persze még rosszabb a helyzet azoknál a tanulóknál akik bulikra, utazásra és egyéb szórakoztató célú kiadásaik felelőtlen finanszírozására használják a diákhitelt, ahelyett, hogy a későbbi boldogulásukra fordítanák azt.

Kinek is jelent üzletet valójában a diákhitel?

De hogy pontosan kiderítsük, hogy mekkora üzletet jelent a diákhitel és kinek is „biznisz” az valójában számoljunk kicsit utána dolgoknak: Egy Főiskolás példát nézve, amely átlagosan 8 szemeszterből áll, az igényelt összeg 8 x 250.000, azaz 2 millió forint. Ez a 2 millió forint tehát egy adósság amellyel a frissen diplomázott hallgató elkezdi az álláskeresést. Természetesen a törlesztést csak a bejelentett munkahely megszerzése utána kell elkezdenie, pontosabban a hallgatói jogviszonya megszűnését követő negyedik hónap első napjától, de legkésőbb a negyvenedik életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától. A törlesztés mértéke pedig a minimálbérre vetítve és sávosan van meghatározva, de az egyszerűség kedvéért számoljunk csak havi 8%-kal. A minimálbér 2012-ben 93.000 Ft, amelynek a 8%-a 7440 Ft, ez tehát egy havi törlesztő részlet. Évente tehát 7440 x 12 = 89.280 Ft-tal csökken a tőke- és kamattartozása a diákhitelnek, azaz a 2 millió forintunk és a kamatai évente ennyivel lesz kevesebb.

A diákhitel éves kamatáról azt kell tudni,hogy azt a Diákhitel központ árazási politikájától függ, de jelen pillanatban éves 8%, amely a honlapon található információk szerint alacsonynak számít.  A végletes egyszerűség kedvéért, tekintsünk el most a kamatos kamattól és az egyéb költségektől és vetítsük ezt a 8%-ot a 2 millió forintra, így 160.000 Ft-os éves kamatösszeget kapunk, amely azt jelenti, hogy a diákhitel az előírt törlesztési ütem betartásával nagyjából a hallgató élete végéig törleszthető.

Milyen problémákat vet fel a diákhitel?

A fenti számolás után pedig már ha jobban belegondolunk, a diákhitel felvétele nem csak pénzügyi, de etikai aggályokat is jogosan felvethet:

 • Érdemes a magyar pénzügyi kultúra fejletlensége felett szemet hunyva, már a felsőoktatás közben elsőként „hitelre nevelni a hallgatókat”?
 • Ráadásul mindezt mindenféle szabályozás, vagy felhasználási céllal szembeni kontrollálás hiánya mellett?
 • A törlesztésre vonatkozóan nincsen megadva semmilyen futamidő vagy semmilyen felsőkorlát, így pozitív dolog az, hogy gyakorlatilag ez a hitelforma az „évek alatt csak szinten tartja magát”?
 • A hitelválság közepén nem inkább a megtakarítások fontosságára kellene nevelni a fiatalabb generációt?
 • Az oktatással kapcsolatos általános finanszírozási problémát valóban egy újfajta hitellel optimális megoldani, nem pedig a felsőoktatási költségvetés rendbehozásával?

Ezekre a kérdésekre természetesen mindenki saját maga adhatja meg a választ, egy valami azonban biztos. Ha a gyermekünknek, csoporttársunknak, vagy az ismerősünknek a legjobbat akarjuk, akkor mindent megetszünk azért, hogy a fentiek tükrében a tényekről  és a következményekről felvilágosítjuk. A magyar pénzügyi kultúra feljesztése természetesen első sorban nem a mi feladatunk, de ennyivel egy kicsit talán mi is hozzájárulhatunk a színvonalának emelkedéséhez....

SzemélyKapcsolódó bejegyzések:

 • Lakáshitel önerő nélkül
 • Cafeteria másképp: Fizesse a cége a lakáshitelét!
 • Lakáshitel kalkulátor 2017
 • Lakáshitel igénylésének feltételei 2011
 • Lakáshitel BAR listásoknak


 • Tetszett az írás?
  Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

  Kérdezzen Ön is!  Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

  Deák Ferenc István

  Pénzügyi tanácsadó

  Készséggel válaszol kérdéseire!

  mobil: +36 70 942 0090
  e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu